tirsdag 12. april 2011

Hva er Kermesse ritt?

Nå nærmer det seg avreise til Belgia med stormskritt. Da skal jeg ned og kjøre Kermesse (kermis) ritt. Da er det sikkert noen som lurer på hva dette er for noe?

Altså, et Kermesse ritt som det heter i Belgia er et helt vanlig lokalt sykkelritt. Rittene for oss amatører er fra 100-140 km langt og går i små runder, fra 4-12 km. Det er to typer Kermesse ritt. Et for profesonelle, hvor de som ikke har kontrakt med et kontinentallag må søke om å få disp for å kjøre. Så er det et ritt for oss som er amatører. I Belgia kaller man dette Kermesse ritt for ryttere med kontrakt og Kermesse ritt for ryttere uten kontrakt. Men skal du kjøre et Kermesse ritt for ryttere uten kontrakt må man ha aktiv lisens, her holder det ikke å stille opp hvis du har en veteran lisens eller tur lisens. Du må altså være aktiv syklist for å delta i disse rittene.

Hvor ofte kan man kjøre Kermesse ritt?
Kermesse rittene starter i februar. Da går det ritt hver lørdag og søndag. Når man nærmer seg midten av mars og utover så kan du kjøre ritt omtrent hver dag hvis man ønsker det. Og det er gjerne 4-5 ritt å velge mellom i helgene. Det er et sinnsykt utvalg av ritt.

Hvordan finner man Kermesse ritt?
Hvis man går inn på nettsiden Wieler Bond Vlaanderen  finner man alle Kermesse ritten som er i Belgia, veldig enkelt og se hvor og når rittene kjøres.

Hvordan melde seg på?
Når man går inn på hjemmesiden står det en adresse der til en cafe hvor man kan melde seg på. hvis rittet starter kl 14 (noe som de fleste rittene gjør) starter påmeldingen 2 timer før rittet starter og slutter 15 min før starten går. Det at det står adressen til en kafe i innbydelsen er at det er der man betaler og henter startnummeret. Når man finner kafen stiller man seg opp(ikke tro du er feil når du kommer inn i en røykfull kafe med mange gamle gubber som sitter å drikker og røyker) i køen sammen med de lokale belgiske rytterne. Første gang man kjører et Kermesse ritt må man ha en belgisk lisens. Dette koster 10 Euro, og den kan man bruker over mange år og trenger bare å kjøpes 1 gang. Selve rittet som man skal delta på koster 8 Euro. Og nå man er ferdig med rittet leverer man alltid startnummeret inn igjen til der man hentet startnummeret og da får du igjen 5 Euro. Altså så koster rittet totalt 3 Euro(ca 25 kr.) En viktig ting er alltid og ta med deg sikringsnåler og strips til å feste målfoto nummeret med. Her er det ikke som i Norge hvor det står en stor eske full av sikringsnåler. Hvis man ikke har med dette får man ikke festet startnummeret, veldig viktig.

Hvordan er selve rittet?
Vær alltid ute i god tid før et Kermesse ritt (2 timer før start). Et Kermesse ritt går alltid fort hele veien. Så vær godt forbredt før start og varm opp litt. Man stiller ikke rett opp på et Kermesse ritt uten å ha trillet litt på forhånd. Den første timen i rittet er som regel den delen av løpet som er hardest. Belgiske syklister er veldig kjørekåte og gir full gass fra første tråkk. Rittet "setter" seg som regel den første timen, så her må man være våken og sitte langt foran i feltet. Nivået på rittet vil jeg si er en mellomting mellom norgescup ritt og UCI proff løp. Antall startende er litt varierende fra ritt til ritt. Man kan være så få som 30 rytter på start(veldig sjelden) og opp til 200 rytter. Som oftes ligger det mellom 80-100 rytter.

Noen tips til Kermesse ritt
- Ha alltid med strips og sikringsnåler til startnummer.
- Ikke kjør rittet med dyre carbon hjul, belgiske veier er veldig dårlig kvalitet og man kan også få innslag av brostein i rittene.
- Hvis du skulle være så uheldig å bryte rittet, ikke reis hjem før rittet er over. Det kommer opp en liste med ryttere som skal til dopingkontroll. Hvis du da har reist hjem og du står på denne listen er det samme som å teste posetivt på en prøve å du vil bli utestengt.
- Ta alltid med godt med klær, belgisk vær er mye dårligere enn det er i Norge
- Ikke reis alene på rittene de første gangene du kjører Kermesse. Alltid godt og trygt å ha med seg noen som har vært med på dette før de første gangene. Også viktig å ha med seg noen så man kan få langing underveis.
- Ha alltid med reserve hjul hvis du skulle punktere før start sånn at man kan kjøre rittet  selv om du ha punktert.

Dette var en liten guide til Kermesse løp i Belgia.

Er veldig klar for avreise til Belgia nå. Gleder meg til å komme ned å kjøre Kermesse ritt. Tror det kommer til å gjøre susen på formen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar